Ontwerp zorgtuin Simonshof Tilburg

Stap 1: Hof van rust en bezinning

In de geschiedenis is een hofje altijd een verscholen en groene plek geweest. Graag zien we het nieuwe Simonshof ook zo in het stedelijk netwerk. Een zorgtuin waarin de (groene) kwaliteit van het leven van dementerende ouderen centraal staat. Weg van de drukte is de besloten zorgtuin een plek van rust en bezinning. Hier kunnen ouderen samen met hun geliefden of de verzorgende veilig buiten zijn.

Stap 2: Verbonden met binnenstedelijk netwerk

Het nieuwe Simonshof ligt in het visiegebied ‘Museumkwartier’ van de gemeente Tilburg. Vanuit dit beleid wordt een route ontwikkeld die bijzondere plekken en kunst met elkaar verbindt. Het Simonshof fungeert hierin als een verbinder voor wandelaars en fietsers. De auto is rondom de zorgtuin te gast waardoor het in ingetogen setting mogelijk is de bijbehorende parkeerplekken aan de randen van het gebied te bereiken.

Stap 3: Groene aangename verblijfsplek

Karakteristiek voor de bestaande ruimte zijn een aantal solitaire bomen. Rondom voegen we meer bomen en borders met vaste planten en siergrassen toe. Deze geven niet alleen seizoensbeleving, maar geven door hun subtiele kleur en geur vaak ook fijne herinneringen voor de bewoners.

Ontwerp zorgtuin Simonshof Tilburg

Open en toch ook besloten

Convivio Zorg is de centrale gebruiker van het nieuwe Simonshof. De al bestaande dagbesteding wordt compleet vernieuwd en uitgebreid met een woongroep. Voor het verouderde tandheelkundegebouw komen nieuwe woningen in de plaats. Daarnaast worden er met het plan nog een aantal nieuwe grondgebonden woningen aan het nevengelegen woonerf toegevoegd. In het bijbehorende dagprogramma neemt de zorgtuin een belangrijke centrale plaats in. Bij het ontwerp van deze binnentuin werkten we voort op de ervaring die we bij het Rosa Spier Huis in Laren hebben opgedaan.

De binnentuin is bestemd voor de zorgfunctie en is geheel omsloten om zo de nodige veiligheid te bieden voor de bewoners. De hiervoor benodigde afscheiding hebben we door wanden van staande lamellen zo transparant mogelijk gemaakt. In gebogen vormen loopt deze door zowel het groen van de borders als over de bestrating en sluit de tuin van gevel naar gevel af. Zo zie je een afscheiding als je langs de lamellen kijkt, maar is deze ‘open’ als je er recht op kijkt.

In de noordelijke hoek van de tuin bevindt zich een verdiepte woonlaag die door een talud extra daglicht naar binnen krijgt. Het talud wordt volledig aangeplant. Om in de beperkte ruimte extra groen te maken is ook in de gevel van de nieuwbouw ruimte voor groen opgenomen.

Onderdeel van het Museum Kwartier

Het nieuwe Simonshof wordt onderdeel van het Museum Kwartier van Tilburg. De Oostelijke door- en toegang speelt hierin een belangrijke rol. De route voorziet in een verbinding voor wandelaars en fietsers tussen bijzondere plekken en kunstwerken. In het Simonshof is mede hierdoor gekozen de verharding in twee tinten uit te voeren. Een tint die zones voor verblijf aangeeft en een tint die de rijbaan markeert. Van deze rijbaan maken ook de auto’s gebruik als ze naar de parkeerplaats toe rijden.

In het karakter van het ontwerp zijn de auto’s te gast en passen we de benodigde parkeerplaatsen zo groen mogelijk in. Boven de parkeerplaatsen staan daarom begroeide pergola constructies en de verharding van de plekken wordt uitgevoerd in halfopen betontegels waarmee tevens aan een belangrijk deel van de waterinfiltratie opgave wordt voldaan.

Zorgtuin Simonshof wordt hiermee een bijzonder hof; een besloten groene plek waarin dementerende ouderen kunnen genieten van een intiem verblijf in de luwte van de drukke stad.

Ontwerp zorgtuin Simonshof groen parkeren

Gerelateerde projecten